Een gekke professor uit Groningen

Lady Gaga draagt een zwarte bh met een wit schortje. Headbangend slaat ze op de drums en schreeuwt tegelijkertijd in de microfoon: 'I know you want me, you're just a pig inside a human body!' Zweet spettert van het podium op het publiek. (...)

'Volkomen monomaan natuurlijk', zegt hoogleraar Peter de Jonge. En inderdaad, als ze niet zo beroemd was geweest, zou je zeggen dat Lady Gaga (...) een flinke aandachtsstoornis had. Maar nu, vertelt De Jonge, 'compenseert ze die stoornis met een enorme artistieke gedrevenheid.' En daarmee is Gaga een goed voorbeeld van Peter de Jonges theorie: iedereen is een beetje gek.

('Zo gek is Nederland', Volkskrant Magazine, 19 april 2014)

Deze passage over prof. Peter de Jonge, hoogleraar psychiatrische epidemiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, trok vanzelfsprekend de aandacht van de PTHT. De Psycho Therapeutische Hobbyclub Twente staat positief tegenover de gedachte dat iedereen een beetje gek is, maar ziet niet in dat dit zou volgen uit het gedrag van Lady Gaga, noch dat het gedrag van Lady Gaga daarvan een goed voorbeeld zou zijn. Logisch redenerend zoals we dat bij de PTHT gewoon zijn te doen en ze ook aan de Rijksuniversiteit Groningen eens zouden moeten proberen, komen wij niet verder dan de conclusie: Lady Gaga is een beetje gek.

Zegt het gedrag van één persoon iets over alle personen? Niet veel, natuurlijk, net zo min als één zwarte zwaan veel zegt over zwanen in het algemeen (hooguit dat ze zwart kunnen zijn). Als prof. Peter de Jonge zijn redeneertrant zou toepassen op zwanen, zou hij de zwarte zwaan een goed voorbeeld vinden van de theorie: iedere zwaan is een beetje zwart.

Prof. Peter de Jonge, hoogleraar psychiatrische epidemiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, is momenteel bezig met de vraag: hoe gek is nl? Wat de PTHT zich intussen afvraagt is: hoe gek is prof. Peter de Jonge, hoogleraar psychiatrische epidemiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen?

Sjaak 26-04-2014 16:40, bijgewerkt: 05-10-2014 21:57
comments powered by Disqus